تبلیغات همسان چیست؟ اگر شما هم قدری در دنیای وب جستجو کرده باشید و یا به دنبال راهکاری برای تبلیغ محصول یا خدمات خود در این فضا بوده باشید، حتماً نامِ تبلیغات Native یا همان همسان را شنیدهاید. این سبک از تبلیغات بهعنوان راهکاری برای بیشتر دیده شدنِ تبلیغات در وب سایتهای پرمخاطب ابداع شد. در این مطلب از وب سایت اسمارتیز میخواهیم در مورد این سبک از تبلیغات جذاب با شما صحبت کنیم؛ تا پایان با ما همراه باشید.
ایدهی تبلیغات همسان از کجا شکل گرفت؟
داستانِ شکلگیری تبلیغات همسان هم مثلِ خیلی از دیگر تکنیکهای بازاریابی، در پاسخ به یک نیاز شکل گرفت. موضوع از اینجا شروع شد که آمارها نشان میداد که تبلیغاتی که بهصورت بنر روی وب سایتها منتشر میشد، کمکم بازدهی خود را از دست میداد.
تحقیقات هم نشان میداد که بعد از مدتی، کاربران انگار محل قرارگیری تبلیغات در وب سایتهای مختلف را بهصورت ناخودآگاه تشخیص میدهند و نسبت به آن محلها، توجه کمتری نشان میدهند. این موضوع، سرآغاز تولد تبلیغات همسان بود.
شکل زیر هیت مپ (نقشهی حرارتی) سه وب سایت که توسط دکتر جاکوب نیلسون (بنیانگذار گروه نیلسون نورمن) مورد مطالعه قرار گرفته است را نشان میدهد. اگر دقت کنید، میبینید که تقریباً هیچ کاربری، به قسمتهایی که تبلیغات در آن منتشر شده است، توجهی نکرده و در عوض به مطالعهی کانتنتِ اصلی صفحه پرداخته است.
این موضوع، یعنی عدم توجه به قسمتهایی از وب سایت که در آن قسمتها بنرهای تبلیغاتی قرار میگیرد، به نامِ Banner Blindness یا «نابینایی نسبت به بنرهای تبلیغاتی» معروف شد و یک دلیل عمده برای شکلگیری تبلیغات همسان شد. متن کامل این مقاله را میتوانید از طریق این لینک مطالعه کنید.
نابینایی نسبت به بنرهای تبلیغاتی منتشر شده روی وب سایتها، باعث میشد تا نرخ کلیک (CTR) کاهش پیدا کند. به همین دلیل، درآمد وب سایتهایی که تبلیغات بنری منتشر میکردند، کاهش پیدا کرد و این اولین جرقهها برای ابداعِ تبلیغات همسان بود.
تبلیغات همسان چیست؟
با این مقدمه، میتوانیم به سراغِ موضوع اصلیِ این مقاله برویم. متخصصین مارکتینگ برای اینکه پدیدهی Banner Blindness را در وب سایتها کمتر کنند، به این نتیجه رسیدند که تبلیغات منتشر شده، حتماً باید تا حد امکان ساختاری مشابه با ساختار همان محتواهایی داشته باشد که روی وب سایت منتشر میشود. این هستهی همان چیزی است که اساسِ ایدهی تبلیغات همسان را شکل داد.
نمونه تبلیغات همسان را میتوانید حتی در اینستاگرام هم پیدا کنید؛ چرا که پدیدهی Banner Blindness در محتواهای تبلیغاتی منتشر شده روی اینستاگرام هم مشهود بود. روشِ استفاده از تبلیغات Native در اینستاگرام را شما در پستهایی میبینید که دقیقاً مطابق با روندِ پستهای قبلیِ همان صفحه تولید شده است اما در انتها، تبلیغ یک برند یا محصول خاص را هم میبینید.
حتی سیستم تبلیغاتی گوگل هم به بلایِ Banner Blindness مبتلا شده است. تحقیقات وب سایت کوانتوم نشان میدهد که با وجود اینکه تبلیغات گوگلی، لینک شما را بالاتر از تمامی وب سایتها قرار میدهد، با توجه به اینکه مخاطب میداند که این محتوا، یک محتوای تبلیغی است و احتمالاً همانی نیست که بهدنبال آن است، پس از آن رد میشود و به سراغ اولین نتیجهی ارگانیک سرچ میرود.
سود بیشتر با دیجیتال مارکتینگ
همین حالا از استراتژیهای بینظیر دیجیتال مارکتینگ استفاده کنید و شاهد رشد کسب و کارتان باشید
تبلیغات همسان و مزایا و معایب آن
هر چه تا الان گفتیم، در مورد این مسئله بود که تبلیغات در وب سایتها دیگر مانند گذشته بازدهی نداشتند و به همین دلیل متخصصین دیجیتال مارکتینگ به این نتیجه رسیدند که میتوانند از طریق تبلیغات همسان این پتانسیل از دست رفته را به وب سایتها برگردانند.
بنابراین اولین و قدرتمندترین مزیت استفاده از تبلیغات همسان، همین موضوعِ درآمدزایی از وب سایتهای پرمخاطب بود. اما همهی این موضوعات از نگاه بیزینسها است! در صورتیکه قاعدتاً ما باید بیشترین تمرکزمان رویِ مخاطب باشد و از طرف مخاطب به سودآوری بیشتر دست پیدا کنیم.
وقتی از این دید به مسئله نگاه کنیم، معایب این موضوع بیشتر خودش را نشان میدهد. عیب استفاده از تبلیغات Native این است که مخاطب شما دقیقاً نمیداند که در حالِ مطالعه یا دیدنِ یک محتوای یونیک و متعلق به برندِ شماست یا در آخر اید غافلگیر شود و متوجه شود که هر چه تا الان مطالعه کرده، در جهت آماده کردن ذهنش برای یک تبلیغ بوده است.
بر همین اساس، تبلیغات همسان میتواند شما را به سمت تاریک فضای تبلیغاتی ببرد؛ جایی که کم کم کاربر نسبت به شما بیاعتماد میشود و حتی مطالب غیر تبلیغاتیتان را هم با همان شور و اشتیاقِ قبلی دنبال نمیکند. چرا که منتظر است آخرِ هر مطلب به ظاهر غیر تبلیغاتی، یک تبلیغ بیرون بزند. این موضوع، میتواند برند شما را با چالش بکشد.
بنابراین استفاده از تبلیغات همسان، باید خیلی با ملاحظه و با استراتژی صحیح انجام شود. به همین دلیل است که گوگل، محتواهای تبلیغی وب سایتهای دیگر را در بین نتایج ارگانیک، گُم و گور نمیکند و با یک علامتِ Ad واضح، نشان میدهد که این یک محتوای تبلیغاتی است. این موضوع اگر چه ممکن است درآمد کوتاه مدتِ گوگل را کاهش دهد، اما اعتماد کاربر مهمترین چیزی است که در ازایِ این صرفنظر کردن از درآمدهای کوتاه مدت، به گوگل میرسد.
نکات مهم در تبلیغات همسان
اگر از زاویه دیدِ کسی که سفارش تبلیغ میدهد به تبلیغات همسان نگاه کنیم، قاعدتاً او به هیچ عنوان دوست ندارد تا کنار محتوایی که منتشر میکند، علامت Ad یا Sponsor یا مواردی مثلِ این درج شود. قاعدتاً او حاضر است حتی پول بیشتری پرداخت کند، اما محتوای تبلیغاتی او، مثلِ دیگر محتواهایی که در وب سایت منتشر میشود، بدونِ هیچ نشان تبلیغ به کاربر نشان داده شود.
اما اگر از سمت منتشر کنندهی تبلیغات به موضوع نگاه کنیم، پای برند و اعتبار کسب و کار که شاید سالها برای آن زحمت کشیده شده است پیش میآید. بنابراین در این موارد اگر چه ممکن است نرخ کلیک پایین بیاید یا به همین دلیل سفارش تبلیغات کمتری به وب سایت داده شود، اما بهتر است تبلیغات همسان با یک علامت که نشان دهندهی محتوای تبلیغاتی است، به کاربر نشان داده شود.
بنابراین و بهعنوان جمعبندی این قسمت، میتوان دو نوع رویکرد را برای تبلیغات همسان در نظر گرفت:
رویکرد اول: رویکردی که به مخاطب اهمیت میدهد، تبلیغات همسان را با یک نشان یا علامت به کاربر نشان میدهد و به او این فرصت را میدهد تا بین مشاهده یا عدم مشاهدهی محتوای تبلیغاتی، تصمیم بگیرد. البته که نرخ کلیک در این استراتژی پایین است و شاید درآمد کمتری هم بهدست آید، اما ارزشی به اسمِ اعتماد کاربر به وب سایت میدهد.
رویکرد دوم: در این رویکرد، تقریباً هیچ اهمیتی به کاربر داده نمیشود. تمام هدف این است که یک محتوای تبلیغاتی به کاربر نشان داده شود و بابت کلیک کردن رویِ آن، درآمدزایی ایجاد شود. به همین دلیل در بهترین حالت، یک علامت غیرمشهود برای نشان دادنِ پست تبلیغاتی به کاربر نشان داده میشود و در بدترین حالت، حتی همین علامت هم به کاربر نشان داده نمیشود.
خیلی واضح است که توصیهی ما در آژانس دیجیتال مارکتینگ اسمارتیز برای وب سایتهایی که قصد دارند از طریق تبلیغات همسان درآمد کسب کنند این است که حتماً از رویکرد اول استفاده کنند، حتی در صورتیکه میخواهید سفارش تبلیغات Native بدهید، از وب سایتهایی استفاده کنید که از رویکرد اول استفاده میکنند.
دلیل اینکه اصرار داریم تبلیغات همسان خود را به سایتهایی سفارش دهید که از رویکرد اول استفاده میکنند این است که اولاً اسپم اسکورِ وب سایتهایی که از رویکرد دوم استفاده میکنند، معمولاً بهشدت بالا است و در ثانی، اگر با تریک (بخوانید حیله)هایی که کاربر را ناراحت میکند آنها را به وب سایتتان بکشانید، نه تنها نتیجهای نمیگیرید، بلکه ممکن است حتی بهصورت ضدتبلیغ برای شما عمل کند.
بیشترین بازدهی، کمترین هزینه
دیجیتال مارکتینگ هم هزینهی کمتری برایتان دارد و هم بازدهی بیشتری دارید. برای پروازِ کسب و کارتان آمادهاید؟
کلامِ آخر
تبلیغات همسان از جمله روشهای تبلیغاتی در دنیای دیجیتال است. این روش تبلیغ، بهعنوان یک پاسخ استراتژیک برای مشکل Banner Blindness در بنرهای تبلیغاتی ابداع شد. در این مقاله از وب سایت اسمارتیز در مورد تبلیغات Native یا همسان صحبت کردهایم و همه چیز را در مورد آن توضیح دادهایم.
سؤالاتی که ممکن است در ذهنتان باشد
تبلیغات همسان به تبلیغاتی گفته میشود که تشابه زیادی با ساختار تبلیغاتی وب سایت یا شبکهی اجتماعیِ ارائه دهندهی تبلیغ دارد. با استفاده از این سیستم، کاربر ممکن است در نگاه اول متوجه نشود که محتوایی که در حال مشاهده یا مطالعهی آن است، یک محتوای معمول در آن شبکه است یا بهصورت محتوای تبلیغاتی منتشر میشود.
تبلیغات همسان بهدلیل پدیدهی Banner Blindness یا عدم توجه به بنرهای تبلیغاتی وب سایتها شکل گرفت. بر اساسِ این پدیده، کاربران بعد از مدتی نسبت به بنرهای تبلیغاتی منتشر شده در وب سایتها، توجه کمتری نشان میدادند و به همین دلیل، نرخ کلیک روی این تبلیغات کاهش پیدا میکرد.
بهطور کلی دو رویکرد اساسی در تبلیغات همسان وجود دارد. رویکرد سالم این است که وب سایت منتشر کننده بهطریقی مانند استفاده از عنوان Ad یا هر روش دیگر، به کاربران نشان دهد که محتوایی که در حال مشاهدهی آن هستند، یک محتوای تبلیغاتی است. رویکرد دوم که رویکری ناسالم است، بدین ترتیب انجام میشود که کاربران تا پایانِ محتوا متوجه نشوند که این یک محتوای تبلیغاتی است.
سیستم گوگل ادز را میتوان بهعنوان رویکرد سالمِ تبلیغات همسان دانست. در این سیستم، محتواهایی که با پرداخت هزینه به رتبهی بالاتر گوگل دست پیدا کردهاند، با عناوینی مثل Ad یا Sponsored به کاربر نشان داده میشوند.