انتخاب نام دامنه + ۱۰ نکته‌ی مهم

انتخاب نام دامنه

فهرست

انتخاب نام دامنه (URL) نقش بسیار زیادی در برندینگ و اعتبار وب سایت دارد و حتی در بعضی موارد می‌تواند روی نتایج سئو هم تأثیر بگذارد. انتخاب یک نام مناسب برای وب سایت‌ها و کسب و کارها، گامی مهم در حضور بیزینس در سطح دیجیتال است. در این مطلب از بلاگ آژانس بازاریابی اسمارتیز به همین موضوع پرداخته و نکات مهمی را در مورد انتخاب اسم برای سایت عنوان می‌کنیم.

۱۰ نکته‌ی اساسی برای انتخاب نام دامنه

انتخاب نام دامنه یکی از سخت‌ترین کارهایی است که در همان ابتدای راه ورود به دنیای دیجیتال و طراحی سایت، به آن برمی‌خورید. نام دامنه (Domain Name) و انتخاب بهترین آن، به عوامل متعددی بستگی دارد که در برخی موارد ممکن است خیلی به آنها توجه نشود اما همین مسئله ممکن است در ادامه شما را با چالش مواجه کند. بنابراین بهتر است که همین حالا با این نکات آشنا شوید تا بتوانید بهترین نام را برای سایت خود انتخاب کنید:

یک وب‌سایت حرفه‌ای، یک قدم به جلو برای کسب‌وکارتان!

طراحی سایتتان را به اسمارتیز بسپارید و در فضای رقابت آنلاین، بین رقبای‌تان بدرخشید!

۱- انتخاب پسوند مناسب

پسوند مناسب (TLD) بخشی از آدرس وب سایت شماست که پس از علامت نقطه (Dot) قرار می‌گیرد. به‌عنوان مثال در آدرس www.esmartiz.com، پسوند دامنه «com» است. 

پسوندهای مختلفی در دنیای اینترنت وجود دارد که هر یک از آنها برای یک کار خاص مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما بیشتر کسب و کارها برای اسم دامنه سایت، از پسوند .com استفاده می‌کنند. یا سازمان‌ها و شرکت‌ها ممکن است تصمیم بگیرند تا از پسوند .org برای انتخاب اسم دامنه استفاده کنند. برخی از پسوندها هم مخصوص یک کشور یا منطقه‌ی جغرافیایی خاص هستند. مثلاً پسوند .ir برای کشور ایران رزرو شده است و فقط افراد مقیم این کشور هستند که می‌توانند از این پسوند برای وب سایت‌های خود استفاده کنند. 

به‌جز موارد خاص مانند استفاده از پسوند .gov که مخصوص ادارات دولتی است و یا پسوند .edu که برای وب سایت‌های آموزشی رزرو شده است و البته برخی از قوانین برای استفاده از پسوندهای مناطق خاص، تقریباً هیچ محدودیت دیگری برای انتخاب پسوند برای انتخاب نام دامنه ندارید. با این حال انتخاب هر یک از این پسوندها بر برداشت کاربران از وب سایت و کسب و کار شما اثرگذار است.

بنابراین خیلی مهم است که تلاش کنید تا همان پسوندی را که ویژه‌ی کسب و کار شماست، انتخاب کنید. عمومی‌ترین پسوند هم که همه‌ی وب سایت‌ها می‌توانند از آن برای انتخاب نام دامنه استفاده کنند، پسوند .com است که در مورد آن توضیح داده شد.

۲- از اسم دامنه کوتاه و ساده استفاده کنید

داشتن یک اسم دامنه ساده که هم املا و هم تلفظ ساده‌ای داشته باشد، می‌تواند در ماندگاری آن در ذهن مخاطب اثر مثبت بگذارد. همچنین در صورتی‌که انتخاب نام دامنه را با این ویژگی انجام دهید، می‌توانید اطمینان بیشتری داشته باشید که از طریق بازاریابی دهان به دهان، به مشتریان جدیدی هم برسید. 

اگر چه در خصوص استفاده از دامنه‌های کوتاه استاندارد خاصی وجود ندارد، اما به‌عنوان یک تجربه‌ بهتر است اسم دامنه سایت حداکثر ۱۵ کاراکتر باشد. همچنین در انتخاب اسم دامنه سایت تلاش کنید تا این اسم به‌نوعی به کسب و کار شما ارتباط داشته باشد. مثلاً اگر یک رستوران دارید، برای انتخاب نام دامنه می‌توانید از کلماتی مثل چنگال، قاشق و … استفاده کنید. 

البته که چون این دامنه‌ها قبلاً خریداری شده‌اند، باید این نام را با یک اسم دیگر ترکیب کنید. مثلاً در همین مثال، اسم دامنه «قاشق طلایی» یا «چنگال سرآشپز» می‌تواند گزینه‌های خوبی باشد. در نهایت این شما هستید که باید انتخاب نام دامنه را بر اساس خلاقیت خود و نوع کسب و کارتان انجام دهید. 

۳- در انتخاب نام دامنه، از اعداد و خط فاصله استفاده نکنید

اگر چه استفاده از اعداد در انتخاب نام دامنه ممنوع نیست، اما به‌شدت توصیه می‌شود تا از اعداد و همچنین کاراکترهایی مثل خط فاصله برای انتخاب اسم دامین استفاده نکنید. این کار معمولاً توسط افرادی استفاده می‌شود که یا دامنه‌ی موردنظرشان قبلاً خریداری شده است و یا سعی دارند تا دامنه‌شان را به‌نوعی خاص‌تر جلوه دهند؛ اما متأسفانه در بیشتر موارد نتیجه‌ی عکس می‌دهد.

همچنین استفاده از کاراکترهای تکراری در انتخاب نام دامنه، معمولاً توصیه نمی‌شود؛ مگر اینکه املای کلمه طوری باشد که استفاده از کاراکترهای تکراری اجتناب ناپذیر باشد. مثلاً کلمه‌ی ‌Blogger دو حرف g پشت سر هم دارد و اگر بخواهید از این کلمه برای انتخاب دامنه استفاده کنید، چاره‌ای جز صحیح نوشتن کلمه ندارید. 

۴- علائم تجاری ثبت شده را انتخاب نکنید

قبل از نهایی کردن انتخاب نام دامنه، حتماً تحقیق کنید که عبارتی که برای دامنه‌تان انتخاب کرده‌اید، قبلاً توسط شرکت دیگری ثبت قانونی نشده باشد و همچنین برند مشابه به آن هم وجود نداشته باشد. دلیل این موضوع هم این است که اولاً اگر برند به‌نوعی شناخته شده باشد، شما در سایه‌ی آن دیده نمی‌شود و ضمن اینکه برند ثبت شده می‌تواند علیه شما شکایت حقوقی انجام دهد. 

اگر کسب و کار شما قرار است در مقیاس بین‌المللی کار کند، استفاده از پلتفرم‌هایی مثل سیستم جستجوی الکترونیکی علامت تجاری (TESS) و یا سازمان جهانی مالکیت معنوی (WIPO) می‌تواند نقطه‌ی شروع خوبی برای تحقیق در این خصوص باشد. برای برندهای ایرانی هم می‌توانید از سامانه مرکز حمایت از مالکیت معنوی ایران استفاده نمایید. 

فروشگاه آنلاین شما فقط چند قدم فاصله دارد!

با طراحی یک سایت فروشگاهی حرفه‌ای، مشتریان بیشتری جذب کنید و فروش خود را چند برابر کنید.

۵- از کلمات کلیدی هدفمند استفاده کنید

اگر چه انتخاب نام دامنه به‌صورت مستقیم بر عملکرد بهینه‌سازی موتورهای جستجو اثرگذار نیست، اما به هر حال می‌تواند آن را بهتر کند. ضمن اینکه استفاده از کلمه‌ی کلیدی اصلی برای انتخاب دامنه برای سایت خوانایی آدرس را بهتر می‌کند و از این طریق هم می‌تواند به ماندگاری برند در ذهن مخاطب کمک کند. 

مثلاً اگر یک کسب و کار فعال در حوزه‌ی گردشگری دارید و یا می‌خواهید وب سایت شما در این زمینه فعال باشد، به‌کارگیری کلماتی مثل «پرواز» یا «گردش» برای انتخاب دامنه می‌تواند گزینه‌ی خوبی باشد.

۶- به برند خود توجه کنید

اگر یک برند دارید، نام دامنه هم اصولاً باید همان نام برندتان باشد. اما اگر هنوز برند خود را نساخته‌اید، اسم دامین می‌تواند در آینده به همان برند شما تبدیل شود. توجه داشته باشید که دامنه نقش مهمی در شکل‌دهی حضور آنلاین شما در صنعت دیجیتال مارکتینگ دارد. 

به‌عنوان یک پیشنهاد، در صورتی‌که هنوز برند خودتان را نساخته‌اید، می‌توانید برای انتخاب نام دامنه از کلمات و عبارات منحصر به فرد و چالشی استفاده کنید. قاعده‌ای که می‌تواند به این جریان شکل دهد، استراتژی برندتان است که از همان ابتدای تأسیس کسب و کار باید در مورد آن تصمیم بگیرید.

دفتر کار مجازی‌تان را تأسیس کنید!

وب سایت شرکتی مثل دفتر کار شماست؛ اما در فضای مجازی! همین حالا دفتر کارتان را تأسیس کنید

۷- بررسی نام دامنه در شبکه‌های اجتماعی

انتخاب نام دامنه یکسان با پروفایل شبکه‌های اجتماعی، یک روش ایده‌آل برای برندسازی است. این کار باعث آگاهی از برند (Brand Awareness) شده و می‌تواند باعث شود تا ساده‌تر در پلتفرم‌های مختلف قابل دسترس شوید. همچنین لینک دادن به وب سایت در شبکه‌های اجتماعی هم می‌تواند باعث شود تا تعامل بیشتری با مشتریان خود پیدا کنید. 

پس از محدود کردن گزینه‌های دامنه، در دسترس بودن آن‌ها را در شبکه‌های اجتماعی محبوب با ابزارهایی مانند Namecheckr یا Namechk بررسی کنید. اگر دامنه مورد نظرتان در دسترس نیست، می‌توانید کلمه «official» را به نام کاربری حساب اجتماعی خود اضافه کنید.

۸- بررسی تاریخچه‌ی دامنه

هنگامی که یک دامنه منقضی شود، دوباره در دسترس افراد قرار می‌گیرد و شما هم می‌توانید آن را خریداری کنید. اما برای انتخاب نام دامنه با استفاده از این روش باید به تاریخچه‌ی آن توجه داشته باشید. خرید دامنه‌ای که قبلاً مورد استفاده قرار گرفته و سابقه‌ی اسپم دارد، می‌تواند به‌صورت مستقیم روی سئو سایت شما اثر بگذارد.

برای بررسی تاریخچه‌ی دامنه، از ابزارهایی مانند Wayback Machine، WhoISrequest یا DomainTools استفاده کنید. به دنبال نشانه‌های هشداردهنده‌ای مانند بک‌لینک‌های اسپم، بدافزار و محتوای مشکوک قبلی باشید.

۹- به آینده هم فکر کنید

اگر قصد دارید برند خود را در آینده گسترش دهید، در انتخاب نام دامنه به این موضوع هم فکر کنید و مطمئن شوید دامنه‌ای که انتخاب می‌کنید، قابلیت رشد و توسعه همراه با کسب‌وکار شما را داشته باشد.

برای مثال، از استفاده از نام‌های مربوط به مکان‌های خاص در دامنه خودداری کنید تا در صورت گسترش کسب‌وکار به مناطق دیگر، محدودیتی نداشته باشید. همچنین پیشنهاد می‌کنیم از به‌کارگیری اصطلاحات مد روز خودداری کنید، زیرا این اصطلاحات با گذر زمان از مد می‌افتند.

از همه مهم‌تر، به ماندگاری فرهنگی و زبانی دامنه فکر کنید. یک نام دامنه خوب باید بتواند خود را با تغییرات زبانی و روندهای اجتماعی تطبیق دهد.

۱۰- در خرید دامنه عجله کنید!

این مورد به صورت مستقیم به انتخاب نام دامنه ارتباطی ندارد اما به هر حال آنقدر مهم هست که در اینجا بخواهیم به آن اشاره کنیم. به محض پیدا کردن دامنه مناسب، آن را فوراً خریداری کنید، حتی اگر هنوز وب‌سایت شما آماده نیست. با ثبت حدود 33,000 دامنه جدید در هر روز، تأخیر ممکن است به معنای از دست دادن نام مورد نظر شما باشد.

برخی از ثبت‌کننده‌های دامنه تخفیف‌های محدود زمانی برای پسوندهای خاص ارائه می‌دهند که این موضوع دلیلی دیگر برای اقدام سریع است. اگر بودجه لازم را دارید، دامنه خود را برای چند سال پیش‌پرداخت کنید تا هم قیمت پایین‌تری پرداخت کنید و هم از افزایش احتمالی قیمت در آینده جلوگیری کنید.

برند شخصی‌تان را بسازید

آماده‌اید تا مهارت‌های خودتان را در حوزه‌ی دیجیتال ارائه کنید؟ همین حالا سایت شخصی‌تان را سفارش دهید

کلام آخر

انتخاب نام دامنه یکی از مهم‌ترین کارهایی است که در دیجیتال مارکتینگ و راه‌اندازی وب سایت، باید در مورد آن تصمیم بگیرید. انتخاب اسم برای سایت هم از نظر برندینگ و هم در مواردی از نظر سئو وب سایت اهمیت بالایی دارد و به همین دلیل است که باید به نکات مهمی در این زمینه توجه داشته باشید. در این مطلب از بلاگ آژانس بازاریابی اسمارتیز، در مورد همین مسئله صحبت کرده و نکات مهمی را در مورد انتخاب اسم دامین توضیح داده‌ایم. 

سؤالاتی که ممکن است در ذهنتان باشد

انتخاب پسوند مناسب، ساده و کوتاه بودن، استفاده نکردن از اعداد و خط فاصله و توجه به نام برند، از جمله مهم‌ترین مواردی هستند که در انتخاب نام دامنه باید به آنها توجه داشته باشید. 

پسوند .com محبوب‌ترین و حرفه‌ای‌ترین گزینه است، اما اگر در دسترس نیست، می‌توانید از پسوندهای مرتبط مانند .net، .org یا پسوندهای محلی مثل .ir استفاده کنید.

خیر، اما می‌توانید دامنه جدیدی ثبت کنید و با استفاده از تنظیمات ریدایرکت، کاربران و موتورهای جستجو را به آدرس جدید هدایت کنید.

منابع این مطلب

تیم تحریریه‌ی اسمارتیز، همواره خود را متعهد به رعایت اصول کپی رایت می‌داند. مفاهیمی که در این مطلب خواندید، از وب سایت Hostinger استخراج شده است؛‌ اگر چه تیم فنی اسمارتیز نیز نکاتی را نیز به این محتوا اضافه کرده است تا قابلیت استفاده‌ی بیشتری برای شما داشته باشد. 

دیدگاه شما