ربات خزنده گوگل رباتی است که داخلِ صفحات مختلف وب سایت شما میچرخد، قسمتهای مختلف آن را مطالعه و مرور میکند و در نهایت کاری میکند که وب سایت شما در نتایج گوگل کاربران نشان داده شود. همین تعریف ساده، اهمیت این رباتها و آشنایی با نحوهی کارشان را نشان میدهد. در این مقاله از وب سایت اسمارتیز میخواهیم در مورد همین مسئله با شما صحبت کرده و نکات بسیار مهمی را در مورد خزندههای گوگل به شما بگوییم؛ پس تا پایان همراهِ این مقاله باشید.
کمی بیشتر در مورد موتورهای جستجو
قبل از اینکه بخواهیم به سراغِ ربات خزنده گوگل برویم، حتماً باید با کلیات خزندههای وب و کارکردِ آنها آشنا باشیم. با توجه به اینکه خزندههای گوگل هم در واقع زیر مجموعهای از خزندههای وب هستند و کارکردشان مشابه با یکدیگر است، این قسمت به شما کمک میکند تا درکِ عمیقتری از نحوهی کارکردِ رباتهای خزندهی گوگل داشته باشید.
اولین نکتهای هم که قبل از ربات خزنده گوگل باید در مورد آن اطلاعات کاملی کسب کنیم، موتورهای جستجو یا همان Search Engineها هستند. افراد در موتورهای جستجو بهدنبالِ آنچه که میخواهند میگردند و در نهایت هم به وب سایت موردنظرشان وارد شده و محصول یا خدماتی که به آن نیاز دارند را خریداری میکنند.
بهطور کلی ۶ موتور جستجوی معروف در دنیا وجود دارد:
• Bing
• Yahoo
• Baidu
• Yandex
• DuckDuckGo
آمارها نشان میدهد که بیش از ۸۰ درصد جستجوهای انجام شده در کل دنیا، توسط موتور جستجوی گوگل انجام میشود و همین مسئله باعث شده است تا فهمیدن و درکِ کارکرد ربات جستجوی گوگل، یکی از اولویتها برای افرادی باشد که قصد دارند روی SEO وب سایت خود کار کنند.
شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید که همین تسلط گوگل بر بازار جستجوهای اینترنتی، باعث شد که واژهی «گوگل» به یک فعل تبدیل شود و حالا دیگر خیلی از افراد بهجای اینکه بگویند در مورد یک موضوع خاص در گوگل جستجو کردم، خیلی راحت میگویند: «گوگل کردم!» و تمامِ این ماجراها زیرِ سرِ ربات خزنده گوگل است!
رتبه اول گوگل، جای شماست!
کسبوکارتان را به قلههای گوگل برسانید! با خدمات حرفهای سئو، نهتنها در نتایج جستجو دیده میشوید، بلکه مشتریان بیشتری جذب میکنید. همین حالا قدم اول را بردارید و برندتان را به رشد واقعی برسانید!
خزنده چیست و چطور کار میکند؟
اما سؤال بسیار مهم در این لحظه این است که اصولاً خزنده (که ربات خزنده گوگل هم یکی از آنها است)، چیست و چطور کار میکند؟ اگر بخواهیم خیلی ساده توضیح دهیم، باید بگوییم که خزنده به نرمافزاری گفته میشود که روی شبکهی اینترنت فعالیت میکند و کار اصلیِ آن هم پیمایش (Navigation) بین وب سایتهای دیگر است. مهمترین کارِ خزندهها هم این است که پس از ورود به وب سایت، دادههای وب سایت را Index (فهرستبندی) کنند.
بنابراین این فقط کاربران نیستند که از وب سایتها بازدید میکنند. خزندههای وب و از جمله ربات خزنده گوگل هم از جمله میهمانانی هستند که گاه و بیگاه به وب سایتها سر میزنند تا از آخرین تغییرات در آنها آگاه شوند.
اگر چه همگی کراولرها خزندههای خوب و سربهراهی نیستند و حتی ممکن است دیتاهای غیرمجاز را هم ایندکس کنند، اما ما فعلاً در این مقاله در موردِ نوع استاندارد آنها مانند ربات خزنده گوگل صحبت میکنیم.
ربات خزنده گوگل چطور کار میکند؟
شاید مهمترین چالش بر سرِ راه ربات خزنده گوگل، پیدا کردن وب سایت شما باشد. این کار بهطور معمول از دو طریق انجام میشود:
• پیدا کردن لینکها در میلیون صفحهی اینترنتی و دنبال کردن آن لینکها
• سایت مپ وب سایت با استفاده از ابزار قدرتمند گوگل سرچ کنسول
ربات خزنده گوگل مانند یک مرورگر وب رفتار میکند. یعنی از وب سایت شما بازدید میکند تا لینکهای داخلی و خارجی آن را تشخیص دهد و محتواهای درج شده در آن صفحات را با این هدف که بفهمد وب سایت یا همان محتوای شما در چه مورد است، بررسی کند.
نکتهی مهم دیگر هم این است که ربات خزنده گوگل از دو ورژن برای رصد کردن و خزیدن در وب سایت شما استفاده میکند: یکی خزندهی مربوط به دسکتاپ و دیگری خزندهی مربوط به نسخهی موبایلِ وب سایت شما. البته یک نکتهی تکنیکال هم در این زمینه وجود دارد و آن هم این است هر دو این نسخهها از توکن User-Agent برای انجامِ این کار استفاده میکنند اما به هر حال نوعِ آنها متفاوت است.
اگر فکر میکنید که ربات خزنده گوگل فقط قرار است بین صفحات وب سایت شما بچرخد و آنها را فقط ایندکس کند، تصورتان کاملاً اشتباه است! این رباتها همچنین متادیتاهایی را از وب سایتها ذخیره میکنند که بعداً در همان مراحل ایندکس کردن، کمکهای بسیار بزرگی به سیستم میکنند. بعضی از این متادیتاها که توسط کرالرهای گوگل ذخیره میشوند، عبارتاند از:
• وضعیت HTTP Response صفحه
• مقدار متا رباتها
• اندازه Viewport
• زمان پاسخدهی به کاربر (Response Time)
بنابراین این فقط کاربران نیستند که از وب سایتها بازدید میکنند. خزندههای وب و از جمله ربات خزنده گوگل هم از جمله میهمانانی هستند که گاه و بیگاه به وب سایتها سر میزنند تا از آخرین تغییرات در آنها آگاه شوند.
اگر چه همگی کراولرها خزندههای خوب و سربهراهی نیستند و حتی ممکن است دیتاهای غیرمجاز را هم ایندکس کنند، اما ما فعلاً در این مقاله در موردِ نوع استاندارد آنها مانند ربات خزنده گوگل صحبت میکنیم.
سفر ربات خزنده گوگل در وب سایت
در این قسمت میخواهیم ببینیم که ربات خزنده گوگل در وب سایت چه پروسهای را طی میکند تا تمام صفحات سایت شما ایندکس شود؟ بهطور کلی در این پروسه، فرآیندهای زیر اتفاق میافتد:
۱- در اولین قدم، ربات خزنده گوگل کار خودش را از یک URL آغاز میکند. اگر Site Map وب سایت بهصورت صحیح تنظیم شده باشد، نقطهی آغاز حرکت، همانجا است.
۲- ربات خزنده گوگل سپس فایل Robots.txt را بررسی میکند. در این مرحله، هدف بررسی این مسئله است که مجوز Index کردن صفحات به کراولرهای گوگل داده شده است یا خیر. در صورتیکه این مجوز در فایل Robots.txt داده نشده باشد، خزنده از روی URL رد میشود و در غیر اینصورت، کار خود را ادامه میدهد.
۳- در گام بعدی و با فرض اینکه مجوز Index کردن به ربات خزنده گوگل داده شده باشد، این ربات تمامی لینکهای href سند HTML را بررسی میکند و از همین طریق، URLهای جدیدی را به صف کراول شدن اضافه میکند.
۴- سپس ربات خزنده گوگل مجدداً بررسی سند HTML را ادامه میدهد. در این مرحله استفاده از روند ساختار یافتهی اطلاعات یا همان Structured Data به کراولر گوگل کمک میکند تا بتواند درکِ صحیحتری نسبت به موضوع و محتوای وب سایت پیدا کند.
۵- همهی این مراحل برای لینکهای بعدی وب سایت هم انجام میشود تا در نهایت ربات خزنده گوگل به این نتیجه برسد که تمامی لینکهای URL، بررسی شدهاند.
۱۰ ترفند کاربردی برای ایندکس سریع وب سایت
تا زمانیکه ربات خزنده گوگل به وب سایت شما و صفحههای مختلف آن سر نزند، ایندکس شدن صفحه هم اتفاق نمیافتد و تا زمانی هم که صفحه ایندکس نشود، در نتایج گوگل نشان داده نمیشود. بنابراین یکی از مهمترین کارها برای سئو سایت این است که صفحات شما هر چه سریعتر ایندکس شوند.
برای اینکه ربات خزنده گوگل بتواند خیلی سریع وب سایت تازه تأسیس شما را ایندکس کند، ترفندهای مختلفی وجود دارد. در ادامه به ۱۰ مورد از مهمترین آنها اشاره میکنیم:
۱- انتشار محتوا بهصورت منظم
ربات خزنده گوگل معمولاً در اولین روزها و ماههای ثبت یک وب سایت، خیلی به آن سر نمیزند و در نتیجه صفحات شما با نرخِ کمتری ایندکس میشوند. اما در صورتیکه محتواهای خود را بهصورت منظم منتشر کنید، میتوانید سرعت ایندکس صفحات را هم بیشتر کنید. مثلاً در تقویم محتوایی خود طوری برنامهریزی کنید که روزهای دوشنبه و چهارشنبه، رأس ساعت ۱۶:۰۰ محتوای تولیدی شما منتشر شود.
۲- وب سایت خودتان را در سرچ کنسول ثبت کنید
یکی دیگر از راهکارهای مهمی که باعث سر زدن بیشترِ ربات خزنده گوگل و در نتیجه ایندکس سریع صفحههای وب سایت شما میشود، ثبت سایت در گوگل سرچ کنسول است. این ابزار به شما کمک میکند تا بتوانید به مشکلات وب سایتتان که باعثِ ایندکس نشدن آن میشود پی ببرید و با رفع آنها، روند انجام این کار را سریعتر کنید.
۳- از گزینهی URL Inspection استفاده کنید
در گوگل سرچ کنسول، گزینهای با نام URL Inspection وجود دارد. با استفاده از این گزینه میتوانید خودتان بهصورت دستی، URL محتواهایی که تازه روی وب سایت بارگذاری کردهاید را به ربات خزنده گوگل بدهید و از او بخواهید تا آن را ایندکس کند. البته باید توجه داشته باشید که بهتر است از این گزینه فقط برای محتواهایی که تازه منتشر کردهاید و آن هم برای یک بار انجام شود.
۴- سایت مپ را جدی بگیرید
همانطور که در قسمت قبلی هم توضیح داده شد، نقطهی شروع سفر ربات خزنده گوگل روی وب سایت شما، از سایت مپ یا همان نقشهی وب سایتتان شروع میشود. بنابراین لازم است که این نقشه را که در واقع یک فایل با پسوند XML است، بهصورت صحیح تهیه کرده و روی وب سایت خود قرار دهید.
۵- لینکسازی داخلی سایت
اگر قسمتی قبلی همین مقاله از وب سایت اسمارتیز را دقیق خوانده باشید، حتماً میدانید که ربات خزنده گوگل با استفاده از لینکهای داخلی وب سایت شما است که به صفحات دیگر سایتتان دسترسی پیدا میکند. بنابراین در لینکدهی داخلی، کاملاً دقیق باشید و با یک استراتژی مناسب، کاری کنید که محتوای یتیم در وب سایت شما وجود نداشته باشد.
۶- لینکدهی خارجی
هر چه وب سایت شما از اعتبار بیشتری برخوردار باشد و محتواهای بهتری روی آن منتشر شده باشد، لینکهای خارجی وب سایت شما هم بیشتر میشود. این منطقی است که ربات خزنده گوگل هم آن را قبول دارد. بنابراین در صورتیکه بتوانید از وب سایتهای با اعتبار دامنه (DA) بالا، بک لینک بگیرید، با توجه به اینکه این وب سایتها با سرعت بسیار بیشتری توسط کراولرهای گوگل بررسی میشوند، میتوانید اطمینان داشته باشید که وب سایت شما هم توسط این خزندههای محبوب، با سرعت بیشتری ایندکس خواهند شد.
۷- محتوای باکیفیت تولید کنید
راستش را بخواهید، تمام تلاش گوگل این است که وب سایتهایی را به کاربران در رتبههای بهتری نشان دهد که مطمئن باشد محتواهای مفیدی را منتشر میکنند و دقیقاً به همین سؤالاتی پاسخ میدهند که کاربر بهدنبال آن است. این نکته را هم در نظر بگیرید که ربات خزنده گوگل، بسیار هوشمند است و نمیتوانید آن را گول بزنید!
بنابراین آنچه که خیلی اهمیت دارد این است که محتوای مفید و جذاب منتشر کنید! اگر همین یک قانون را در فرآیند تولید محتوای خود بهصورت پیوسته انجام دهید، مطمئن باشید که ربات خزنده گوگل هم رویِ خوشش را به شما نشان میدهد و در نهایت هم میتوانید اثرات این موضوع را در سئوی وب سایتتان بهصورت مشهود، ببینید.
۸- محتوای تکراری تولید نکنید
ربات خزنده گوگل تقریباً در هیچ موردی، دو لینک از وب سایت شما را در نتایج گوگل نشان نمیدهد. به همین دلیل است که همیشه تأکید میکنیم شما فقط یک بار فرصتِ استفاده از یک کلمهی کلیدی را دارید و بنابراین باید به بهترین شیوهی ممکن از آن استفاده کنید. پس محتوای تکراری تولید نکنید و به این فکر کنید که مخاطبین شما چه سؤالی در ذهن دارند و بیشتر بهدنبال چه موردی هستند.
۹- سایت خود را بهروزرسانی کنید
یادتان هست که یک قانون اساسی را در مورد نحوه کارکرد ربات خزنده گوگل گفتیم و همان موقع هم عنوان کردیم که این سیاستِ اصلی گوگل است؟ بر اساسِ همان کلیدِ طلایی، گوگل خیلی دوست دارد که شما وب سایتتان را همیشه بهروز نگه دارید، به آن برسید و اینطور نباشد که وب سایت شما یک گوشهی خاک بخورد و هیچ کاری برای آن انجام ندهید.
۱۰- موبایل فرندلی بودن، خیلی مهم است
این روزها اکثر مردم، وب سایتها را روی گوشی تلفن همراهشان باز میکنند. آمارها از روند رو به رشد استفاده از گوشیهای تلفن همراه برای بازدید وب سایتها حکایت دارد و همین موضوع کافی است تا به این نتیجه برسیم که ربات خزنده گوگل به این موضوع هم حساس است.
بنابراین اگر میخواهید در نتایج گوگل به رتبههای بهتری دست پیدا کنید، حتماً موضوع ریسپانسیو بودن وب سایت و موبایل فرندلی بودن آن را مدنظر قرار دهید تا ربات خزنده گوگل هم به شما رتبهی بهتری بدهد.
با مشاوره سئو، مسیر موفقیت سایتتان را هموار کنید!
سایتتان در نتایج گوگل دیده نمیشود؟ با یک جلسه مشاوره تخصصی سئو، مشکلات را شناسایی و راهحلهای حرفهای دریافت کنید. رشد کسبوکارتان، تنها یک قدم فاصله دارد!
کلامِ آخر
ربات خزنده گوگل هم میتواند برای وب سایت شما یک رفیق صمیمی باشد که دستش را میگیرد و به همه نشان میدهد و هم میتواند با شدیدترین وضعیت ممکن سایتِ شما را جریمه کند و به هیچ کس نشان ندهد! این جمله را جدی بگیرید؛ چرا که موفقیت یا نابودی کسب و کار شما در دنیای دیجیتال به همین جملهی طلایی وابسته است. اگر میخواهید بدانید ربات کراولر گوگل چطور رفتار میکند و چه کارهایی باید انجام دهید تا رفیقِ سایت شما شود، این مقاله از وب سایت اسمارتیز تمام موارد را به شما توضیح داده است.
سؤالاتی که ممکن است در ذهنتان باشد
ربات خزنده گوگل (Web Crawler) یک نرمافزار است که توسط گوگل بهعنوان بزرگترین موتور جستجوی جهان برنامهنویسی شده و کار مهمِ آن گشتزنی در بین میلیاردها صفحهی وب و فهرستبندی آنها است.
ایندکس شدن به معنی فهرستبندی صفحات وب است. در واقع ایندکس شدن وب سایتها توسط ربات خزنده گوگل، به این موتور جستجو این امکان را میدهد که دستهبندی وب سایتها را مشخص کند و در صورت جستجوی کاربر، فقط همان مواردی را به او نشان دهد که در دستهبندی جستجو شده توسط او قرار دارد.