پادکست چیست + ۷ نکته‌ی ظریف ساخت پادکست حرفه‌ای

پادکست چیست

فهرست

پادکست چیست؟ اگر شما هم فردی باشید که به گوش کردن داستان و کتاب علاقه داشته باشید، حتماً پاسخِ این سؤال را می‌دانید؛ اما شاید ندانید که تولید پادکست می‌تواند به‌عنوان یک روش بسیار مناسب برای برندینگ تبدیل شود. در این مقاله از وب سایت اسمارتیز می‌خواهم در مورد همین موضوع با شما صحبت کنم و به نکاتی بپردازم که در این مسیر، حتماً به کارتان می‌آید؛ پس ادامه‌ی این مطلب را از دست ندهید!

پادکست چیست؟

اجازه دهید موضوع را از یک مفهوم بنیادی شروع کنیم: پادکست چیست؟ پادکست در واقع یک رسانه‌ی دیجیتال است که به‌صورت فایل‌های صوتی ارائه می‌شود. حالا یا این فایل‌ها قابلیت دانلود دارند یا در نرم‌افزارهایی ارائه می‌شوند که شما فقط می‌توانید آنها را گوش کنید. پادکست‌ها معمولاً در قالب‌هایی مثلِ سخنرانی، مصاحبه، گفتگو یا حتی تعریف داستان ارائه می‌شوند و همین مسئله باعث شده است تا بتوانند حوزه‌های مختلفی را پوشش دهند.

در سال‌های اخیر، از این نوع محتوا استقبال بی‌نظیری شده است و اگر بخواهیم بگوییم که یک دلیل مهم در این استقبال از پادکست چیست، حتماً باید به آزادی مخاطب در شنیدن محتوا اشاره کنیم. پادکست بر خلافِ انواع رسانه‌های صوتی دیگر مانند رادیو این اختیار را به کاربر می‌دهند تا هر زمان که نیاز داشت، پادکست مورد علاقه‌اش را گوش کند. 

نکته‌ی دیگری که در مورد پادکست‌ها باید بدانیم این است که کانال‌های پادکست، اصولاً در یک حوزه‌ی خاص به تولید محتوا مشغول هستند. به‌عنوان مثال یک کانال پادکست ممکن است فقط در حوزه‌ی تاریخی به تولید محتوا مشغول باشد. همین مسئله باعث شده است تا شما فقط با دنبال کردن یک کانال، به تعداد زیادی از محتوایی که به آن علاقه دارید، دسترسی داشته باشید.

در برندسازی، نقش پادکست چیست؟

نقش پادکست در برندسازی چیست؟

افراد زیادی هستند که به‌دلایل مختلف، پادکست گوش می‌دهند. مثلاً ممکن است به‌خاطر مشغله‌ی کاری، فرصت زیادی برای خواندن کتاب نداشته باشند یا مثلاً ترجیح دهند که به‌جای گوش دادن به موسیقی در خودرو، پادکست گوش دهند تا اطلاعاتشان هم در حوزه‌ای که به آن علاقه دارند، افزایش یابد. به‌دلیل همین مخاطبین، حالا پادکست به‌عنوان یکی از ابزارهای جدید برای برندینگ تبدیل شده است و ما باید بدانیم که با هدف برندسازی، نحوه‌ی استفاده از پادکست چیست و چطور باید از این ابزار جدید برای رسیدن به همان هدف استفاده کرد.

پادکست به‌عنوان یک ابزار فناورانه‌ی مدرن، می‌تواند نقش مهمی در برندسازی ایفا کند. به‌خصوص اگر جامعه‌ی هدف شما جوانانی باشند که به تکنولوژی هم علاقه داشته باشند. پادکست به برندها این امکان را می‌دهد که با شنوندگان ارتباط عمیق‌تری برقرار کنند و پیام‌های خود را به‌صورت جذاب و تأثیرگذار، منتقل کنند.

اگر بخواهیم به این نکته اشاره کنیم که برای رسیدن به هدف برندینگ، مهم‌ترین مزیت پادکست چیست، می‌توانیم به موضوعِ ایجاد اعتبار و اعتماد از طریق این رسانه اشاره کنیم. در واقع زمانی‌که یک برند با استفاده از پادکست مستقیماً صدای خودش را فارغ از تمامِ ظواهر تبلیغاتی به گوشِ مخاطب می رساند، حتماً در مخاطب اعتمادی ایجاد می‌کند و مخاطب مطمئن می‌شود که تمام هدف کسب و کار، فروش یک محصول یا خدمات نیست.

علاوه بر این، پادکست‌ها می‌توانند مسیرِ رهبری بازار را برای کسب و کار، هموارتر کنند. اگر چه عنوان رهبری بازار یک عنوان خیلی بزرگ است و برای رسیدن به آن باید تلاش‌های بسیاری انجام داد، اما آنچه مسلم است این است که پادکست می‌تواند در این راه به برند کمک کند.

هنگامی که برندها به تولید محتوای مناسب و ارزشمند و البته مداوم روی می‌آورند، می‌توانند به‌عنوان منبعی معتبر برای اطلاعات تخصصی در حوزه‌ی کاری خودشان شناخته شوند. این نقش می‌تواند در طولانی مدت و در کنار رفتارهای دیگر، به کسب و کار کمک کند تا به‌عنوان رهبر بازار شناخته شود.

آماده‌ی متحول کردن کسب و کارتان هستید؟

هر کسب و کاری به مشاوره نیاز دارد. با آخرین تکنیک‌های تحول در کسب و کار آشنا شوید

در برندینگ، اهمیت استفاده از پادکست چیست؟

اهمیت استفاده از پادکست در برندینگ چیست؟

تا این قسمت در مورد اهمیت استفاده از پادکست در برندسازی، اطلاعاتی را به‌دست آوردیم. در این قسمت می‌خواهیم روی این قسمت بیشتر متمرکز شویم و  دقیقاً بررسی کنیم که برای رسیدن به هدف برندینگ، مزیت‌های استفاده از پادکست چیست.

۱- ارتباط عمیق‌تر با مخاطبین

به‌عنوان اولین موضوع، باید بررسی کنیم که دلیل ارتباط عمیق‌تر بین برند و مخاطب از طریق پادکست چیست. دلیل این موضوع را می‌توان در ارتباط صمیمی‌تر و مستقیم با برند پیدا کرد. شنوندگان پادکست اغلب با صدای گوینده و لحن گفتار او ارتباط برقرار می‌کنند و همین موضوع باعث می‌شود تا ارتباط صمیمی‌تری شکل بگیرد.

نکته‌ی بعدی این است پادکست‌ها این قابلیت را دارند که مدت‌ها در ذهن مخاطب باقی بمانند. این مسئله به‌دلیل روند روایت پادکست و شیوه‌ی داستان محور آن است. ذهن انسان به شنیدن قصه عادت دارد. دانلد میلر هم در کتاب «هر برند یک قصه است» به همین موضع پرداخته و اهمیت شیوه‌ی روایتگری داستانی را برای برندها، توضیح داده است.

۲- افزایش آگاهی از برند

آگاهی از برند یکی از اولویت‌های بسیار مهم در کسب و کارها است. اگر افراد برند شما را بشناسند به آن اعتماد هم داشته باشند، قانع می‌شوند تا محصول و خدمات خود را از شما خریداری کنند و حالا پادکست به یکی از ابزارهای مهم برای رسیدن به این هدف تبدیل شده است.

پادکست باعث می‌شود تا برند شما با استفاده از محتوای مفید و جذاب، همیشه در دسترس مخاطبین شما باشد و همه‌ی ما می‌دانیم که با شنیده شدن بیشتر، برند شما ماندگاری بیشتری در ذهن مخاطب پیدا می‌کند. این موضوع دلیلِ خوبی است برای اینکه به این نتیجه برسیم که نحوه رسیدن به افزایش آگاهی از برند از طریق پادکست چیست.

۳- هدف‌گیری دقیق و اثربخش مخاطب

اصولاً تبلیغاتی که به دست مخاطبین هدف شما نرسد، چیزی جز اتلاف وقت و هزینه نیست. هر سیستم تبلیغاتی که شما در نظر داشته باشید، حتماً باید طوری انتخاب شود که دقیقاً به مخاطبین هدف شما برسد والا دیده شدن تبلیغ توسط افرادی که قرار نیست مشتری شما شوند، به هیچ دردی نمی‌خورد.

نکته‌ی جذاب پادکست این است که دقیقاً توسط مخاطبین هدف شما شنیده می‌شود. به‌عنوان مثال اگر شما یک کسب و کار در حوزه‌ی تکنولوژی داشته باشید و بخواهید افرادی که به این حوزه علاقه دارند را جذب کنید، پادکست‌هایی در همین حوزه به شما کمک می‌کند تا دقیقاً به همان افراد دسترسی پیدا کنید.

به نقطه‌ای فکر کنید که می‌خواهید یکی از محصولات خود را بفروشید. یک پادکست خیلی جذاب در مورد آن می‌سازید، قسمت‌های مختلفش را بررسی می‌کنید و حالا به مخاطب خود می‌گویید که می‌تواند آن را به‌راحتی از وب سایت شما خریداری کند. این دقیقاً همان راهکاری است که به شما نشان می‌دهد که اثر هدف‌گیری مخاطب در پادکست چیست.

۴- پادکست سیستم تبلیغاتی هزینه‌بری نیست

پادکست اصولاً سیستم تبلیغاتی خیلی پرهزینه‌ای نیست؛ یعنی حداقل در مقایسه با راهکارهای دیگر تبلیغات، هزینه‌ی آن چندان زیاد نیست. اگر این موضوع را بگذارید کنارِ مزایای دیگر استفاده از پادکست، حتماً به این نتیجه می‌رسید که استفاده از آن برای اهداف تبلیغاتی، یکی از بهترین روش‌ها است.

شما برای انتشار یک پادکست، به تحقیق نیاز دارید، نوشتن سناریو، ضبط سناریو و ادیت و انتشار! یعنی منتشر کردن پادکست اگر همه‌ی کارهای آن را خودتان بتوانید انجام دهید، با در نظر گرفتن اجاره‌ی استودیو و ضبط، کمتر از ده میلیون تومان می‌شود. این عدد را مقایسه کنید با زمانی‌که شما می‌خواهید یک پارت اس ام اس روی یک منطقه‌ی خاص ارسال کنید. تازه آن هم اگر باز شود یا نشود، اگر دیده شود یا کنار ده‌ها اس ام اس تبلیغاتی دیگر حذف شود.

از هر طرفی به قضیه نگاه کنیم، پادکست سیستمی است که می‌توان از آن برای تبلیغات هدفمند استفاده کرد؛ ضمن اینکه هنوز هم توسط خیلی از کسب و کارها به‌عنوان یک روش تبلیغاتی شناخته نشده است. بنابراین شما می‌توانید خیلی ساده‌تر از روش‌های دیگر، در یک بازار بکر تبلیغاتی راه خود را برای رسیدن به هدف باز کنید.

راه و روش ساخت پادکست چیست؟

راه و روش ساخت پادکست چیست؟

تا اینجا به این نتیجه رسیدیم که پادکست چیست و چرا به این اعتقاد داریم که استفاده از پادکست می‌تواند یک روش برای برندینگ و تبلیغات کسب و کارها در نظر گرفته شود. اما چطور پادکست بسازیم، آن هم از نوع حرفه‌ای‌اش؟

در ادامه‌ی این مطلب، می‌خواهیم به شما یاد بدهیم که راه و رسم ساخت حرفه‌ای پادکست چیست. همه‌ی مطالب این قسمت را هم از کارگاه پادکست سازی علی بندری جمع‌آوری کرده‌ایم تا مطمئن باشیم که بهترین راهکارها را از یک فرد حرفه‌ای در این حوزه ارائه می‌کنیم.

۱- قصه‌گو باشید

اگر بخواهیم بگوییم که فاکتور اصلی برای ساخت حرفه‌ای یک پادکست چیست، حتماً باید به قصه‌گویی اشاره کنیم. همه‌ی ما دوست داریم مطالب به‌صورت یک قصه به ما ارائه شود. مثلاً همین تاریخ که خیلی از ما در دوران دبستان و دبیرستان با آن مشکل داشتیم، اگر به‌صورت داستان جذاب به ما ارائه می‌شد، حتماً تأثیر خیلی بیشتری داشت تا اینکه خیلی سرد و خشک مجبور باشیم آنها را حفظ کنیم.

بنابراین اگر به قصه‌‌گویی علاقه دارید یا حداقل فردی را می‌شناسید که بتواند مطالبی را که می‌خواهید بگویید، به‌صورت داستانی درآورد و به مخاطب ارائه کند، سخت‌ترین مرحله‌ی تولید پادکست برای هدفتان را برداشته‌اید.

۲- کنجکاو باشید

به‌طور کلی دنیای تولید محتوا، دنیایی است که به‌شدت به کنجکاوی وابسته است. شما قرار است چیزی را که هیچ کس نمی‌داند، برایشان تعریف کنید و برای این کار، حتماً نیاز دارید تا کنجکاوانه در مورد همان موضوع تحقیق کنید.

بنابراین اگر بپرسید که نکته‌ی دوم برای تولید حرفه‌ای پادکست چیست، قطعاً پاسخ ما کنجکاوی است. اگر به فکر تولید پادکست حرفه‌ای هستید، این موضوع را در خودتان تقویت کنید. دنیای اطراف ما پر از قصه‌هایی است که مردم دوست دارند آن را بشنوند اما هنوز از آن اطلاعی ندارند و این شما هستید که با کنجکاوی خود، این موضوعات را پیدا می‌کنید و بعد هم آن را به مخاطبین خود هدیه می‌دهید.

۳- خودتان را برای نظرات مخالف آماده کنید

پادکست ساختن یعنی خودتان را در معرضِ قضاوت افراد قرار دادن. شما یا پادکست را فقط برای عده‌ای معدود از آدم‌ها می‌سازید که شاید خیلی این مشکل برایتان پیش نیاید. اما اگر به فکر ساختن یک پادکست حرفه‌ای هستید که مخاطبین میلیونی دارد، حتماً در بین افراد، آن هم در اینترنت که افراد خیلی دغدغه‌های هویتی ندارند، با نظرات مخالف هم روبرو می‌شوید.

این خاصیت ارتباط برقرار کردن با مردم است. وقتی مخاطبین میلیونی پیدا می‌کنید، همان‌طور که مخاطبین و هوادارانتان بیشتر و بیشتر می‌شود، اما در روی دیگر سکه، ممکن است افرادی هم پیدا شوند که نسبت به داستانِ شما و نوع روایتتان، نقد داشته باشند.

اما روش صحیح برای برخورد با این نظرات در تولید پادکست چیست؟ واقعیت این است که شما باید نظراتِ مخالف را بشنوید. خیلی از این نظرات ممکن است به شما راهکارها و ایده‌هایی بدهند که در ادامه‌ی راه برایتان مفید باشند. اما به این هم فکر کنید که هیچ وقت نمی‌توانید دلِ همه‌ی مخاطبین را به‌دست آورید.

۴- پادکست را برای عده‌ای خاص بسازید

علی بندری معتقد است که سؤالِ «چی بسازیم که بگیره؟» ممکن است برای یک شوی تلویزیونی سؤال درستی باشد، اما در پادکست وضعیت به‌گونه‌ی دیگری است. حالا سؤالی که پیش می‌آید این است که سیاست ما برای ایجاد جذابیت در پادکست چیست؟

نکته‌ی طلایی این است که پادکست برعکس محتواهای دیگر، از مخاطب شروع نمی‌شود. اگر چه ما همیشه گفته‌ایم و هنوز هم می‌گوییم که محتوا باید مورد پسند مخاطب قرار بگیرد، اما پادکست قدری با این نظریه متفاوت است. شما باید پادکستی را تولید کنید که به آن علاقه دارید.

شما در پادکست قرار است روی یک حوزه‌ی خیلی خاص یا در اصطلاح نیش مارکت تمرکز کنید. شما در پادکست قرار نیست ۸۰ میلیون شنونده داشته باشید. شما باید پادکستی تولید کنید که همان نفرات هر چند معدودی که قرار است شنونده‌ی شما باشند، از آن لذت ببرند.

۵- به تدوین اهمیت بدهید

در پادکست، ارتباط شما با مخاطب، یک ارتباط کاملاً یک طرفه است. یعنی شما نمی‌بینید که مخاطب مثلاً حوصله‌اش سر رفته است یا همچنان دارد به صحبت‌های شما با اشتیاق گوش می‌دهد. خودتان هم چون موضوع برایتان جذاب است، ممکن است فکر کنید که تمام آنچه که دارید بیان می‌کنید، برای مخاطب هم به اندازه‌ی خودتان جذابیت دارد؛ اما در واقع ممکن است این‌طور هم نباشد.

اینجا همان جایی است که به اهمیت تدوین‌گر پادکست پی‌ می‌بریم. اهمیت تدوین‌گر در تولید پادکست چیست؟‌ تدوین‌گر در واقع به شما کمک می‌کند تا پادکستی بسازید که برای مخاطب هم به اندازه‌ی خودتان جذابیت داشته باشد. تدوین‌گر حرفه‌ای معمولاً این کار را با اضافه کردن موسیقی به پادکست در مواقعی که فکر می‌کند پادکست در حال تبدیل شدن به یک مکالمه‌ی یک طرفه‌ی حوصله‌ سربر است یا حتی کات کردنِ بعضی جملات انجام می‌دهد.

۶- صدای خودتان را تولید کنید

اگر شما هم فکر می‌کنید که صدایتان برای تولید پادکست مناسب نیست، هم ما و هم علی بندری به چیز جز این اعتقاد داریم. به این باور داشته باشید که مخاطبین شما، فقط برای شنیدن صدای شماست که به پادکستتان گوش می‌دهند. اصلاً آنها پادکستتان را می‌شنوند چون در طولانی مدت به آن عادت کرده و دوست دارند صدای خودتان را بشنوند.

وقتی مخاطبین اولیه‌ی خود را جذب کردید، هیچ وقت نباید صدای راوی را عوض کنید. چون تنها کانال ارتباطی مخاطبین با پادکست، همین صداست و اگر این صدا را هم عوض کنید، انگار یک کانال پادکست جدید را به مخاطبین معرفی کرده‌اید؛ احتمالاً حالا نظر اولیه‌تان برگشته و می‌دانید که اثر صدای شخص شما در پادکست چیست.

۷- از اپلیکیشن‌های پادکست استفاده کنید

حتی اگر وب سایت دارید، همیشه گزینه‌ی بهتر این است که پادکست‌های خود را رویِ اپلیکیشن‌های مخصوص منتشر کنید. این اپلیکیشن‌ها به شما آمارهایی می‌دهند که می‌تواند برای ادامه‌ی راه، به شما کمک‌های زیادی کند.

 

تقریباً به انتهای این مطلب رسیده‌ایم. حالا دیگر می‌دانیم که پادکست چیست و چطور می‌توان از آن برای برندینگ کسب و کارها استفاده کرد.

به کسب و کارتان موشک ببندید!

تکنیک‌های مشاوره، سوخت موشک کسب و کار شماست. همین حالا مشاوره را شروع کنید!

کلامِ آخر

پادکست چیست و چطور می‌توان از آن برای برندینگ استفاده کرد؟ پادکست یکی از انواع جدید محتواهایی است که در سطح اینترنت برای مقاصد مختلف استفاده می‌شود. عده‌ی زیادی از این راهکار برای درآمد ناشی از تبلیغات استفاده می‌کنند. اما ما در این مقاله از وب سایت اسمارتیز به شما راهکارهایی داده‌ایم تا بتوانید از این نوع محتوا برای برندینگ کسب و کار خودتان استفاده کنید.

سؤالاتی که ممکن است در ذهنتان باشد

پادکست یک فایل صوتی دیجیتالی است که می‌توانید آن را دانلود کرده و در هر زمان و مکانی گوش دهید. برخلاف رادیو که برنامه‌های آن در زمان مشخص پخش می‌شوند، پادکست‌ها در هر زمانی قابل دسترسی هستند و شما می‌توانید با سرعت دلخواه خود به آن‌ها گوش دهید. همچنین، موضوعات پادکست‌ها بسیار متنوع‌تر از رادیو است و شما می‌توانید پادکستی در مورد هر موضوعی که علاقه دارید پیدا کنید.

 

ارتباط قوی با مشتریان، افزایش آگاهی از برند، جذب مخاطبین جدید و همچنین تولید محتوای جذاب از جمله دلایل اهمیت تولید پادکست است. 

موضوع جذاب، توجه به پرسونای مخاطب، کیفیت صدا و تدوین، استفاده‌ی به‌جا از موزیک و همچنین ترویج پادکست، از جمله عوامل مهمی هستند که باعث می‌شوند بتوانید یک پادکستر موفق شوید.

مطالب دیگر

دنیایی از اطلاعات برایِ شما… تا از دنیای بازاریابی عقب نمانید!